Imádják az amúrt, mert nagyon jól küzd

Megosztás

Rendszeresen telepítenek hatósági engedéllyel amurokat Jászárokszálláson. Évente többször is szokott idegenhonosnak számító amurokat telepíteni a jászárokszállási horgászegyesület a Peres-laposi Horgásztóba. Pár napja 555 kilogrammot helyeztek ki. Az újabb amurtelepítés éppen ma van.

Az amur Magyarországon nem őshonos, de nem is számít inváziósnak, így megfelelő hatósági engedély birtokában lehetséges a telepítése.

Élnek is vele horgászegyesületek, mert a pecások szeretik sportértéke miatt, magyarán mondva: erős, küzdős hal, élményszámba megy a fárasztása, de gasztronómiai értéke miatt is szeretik az amurt.

Jászárokszálláson, ott is kedvelt faj az amur, és a minap halasítottak is vele.

A halakat a szállítókocsi tartályából szákkal vették ki 1-3 darabos tételekben, áthelyezték egy műanyag kosárba, állómérlegen lemérték, majd a Peres-laposi Horgásztóba engedték.

A halakat minden telepítés alkalmával lemérik tömegre és darabszámra is. Jászárokszálláson nem volt és nem is lesz „csúszdás” kihelyezés, mert így látják az összes halat, és az is kizárható, hogy esetleg más faj, mondjuk törpeharcsa is a „kívánt” példányok közé keveredjen.

A Dolgozók Horgász Egyesülete Jászárokszállás elnöke, Kaszab Zsolt hangsúlyozta, az amurokat „hivatalosan” telepítették, kaptak rá engedélyt a kormányhivataltól, mert tavaik nem érintkeznek természetes vízzel.

Jászárokszálláson rendszeresek az amurkihelyezések, ma újabb “adag” amurt telepítettek.

Forrás: pecaverzum.hu

Kapcsolódó cikkek